Velen vroegen zich al van alles af over vroeger en hoe het zo gekomen is, en daarom staat hier de echte BIOGRAFIE van G-Male.

G-Male in den beginne
De band G-Male is medio 2001 (dus reeds ver voor het bestaan van Gmail) ontstaan en bestaat nog steeds voor de volle 100% uit de oorspronkelijke bezetting: Gerard Degen (G-), Martin de Reuver (Ma), Leo Verbree (le). Het gaat hier overduidelijk om een band van jonge jongens die niet alleen samen muziek maken, maar ook echt trouwe vrienden van elkaar zijn. In de lange geschiedenis van G-Male is geen moment van onenigheid te vinden. De muzikale wegen van de muzikanten van G-Male mogen dan bij tijd en wijle mijlenver uit elkaar lopen, er is binnen de band nooit sprake van enig “verschil van muzikaal en artistiek inzicht” over de te volgen koers.
Mini-bio Gerard



Toetsenist Gerard Degen (1961) is als knoppoloog dol op geluiden maken. De oerbron voor zijn muzikale inspiratie was de Duitse pionierband Kraftwerk. De muzikanten van Kraftwerk bouwden zelf hun instrumenten zoals synthesizers, drumcomputers en sequensers. Deze geniale gasten maakten en bewerkten geluiden in hun eigen Kling Klang Studio. Dat wilde Gerard later als hij groot was ook gaan doen! Ook zijn andere hobby - de liefde voor klassieke Mercedessen - komt in feite voort uit het ontwerp van de platenhoes van de LP “Autobahn” van Kraftwerk.
Daarnaast hield Gerard destijds - net als Leo - van de ruige puurheid van de ‘punk’. Hij heeft de onbedwingbare neiging om alles op audiogebied zelf beter te willen maken. Als producer drukt hij overduidelijk zijn stempel op de opnames van G-Male. Hij kan goed luisteren naar de feedback van zijn mede-bandleden, en heeft zijn oren nooit in zijn zak zitten.
Gerard zegt altijd: “Het moet wél goed klinken!” Voor de fans: Gerard is dol op zijn door hem zelf gereconede JBL LX 44 speakers, in combinatie met een REL Acoustics Q50 subwoofer. Zijn helaas minder goed ontwikkelde gevoel voor ritme weet hij listig te camoufleren door het slimme gebruik van elektronica. Op 56-jarige leeftijd heeft hij dan toch ook zijn eerste eigen elektrische gitaar gekocht, waar hij nog jarenlang plezier van hoopt te hebben.
Gerard heeft Martin en Leo beloofd om nog vóór zijn pensionering als docent Audiovisuele Techniek het innovatieve ‘zelfbouw-Theremin-stuurt-analoog-Korg MS20-aan-project’ eindelijk werkend te hebben. Meestal vergist Gerard zich in zijn planning, en blijkt een project van een uur een hele dag te duren, of een week, of een maand, of een jaar, of een eeuw. Maar het wonder is geschied: de Theremin is klaar! Nu moet Gerard nog veel oefenen voordat hij er bruikbare geluiden uit kan halen. Daar heeft hij nu als pensionado alle tijd van de wereld voor...
Gerard is een dromer, maar dat komt goed uit.
Mini-bio Martin

Gitarist Martin de Reuver (1965) is een muziekliefhebber ‘pur sang’. Hij is in zijn vroege jeugd een beetje gaan pielen op een gitaar, en treedt al ras zingend tussen de schuifdeuren op met een uniek eigen repertoire. Martin heeft later ook korte tijd als gitarist in een bandje gespeeld, maar daar horen we hem nooit over. In zijn studententijd kwam hij Gerard tegen op de studentenflat “Krakeelhof” in Delft, er was een overduidelijke ‘klik’ tussen hen en de rest is geschiedenis. Met Gerard deelt hij zijn passie voor elektronica, maar Martin is dus wél afgestudeerd als elektrotechnisch ingenieur. Gelukkig is Martin in het dagelijks leven liever bezig met het organiseren van songfestivals voor mensen met mogelijkheden, het maken van jingles en liedjes voor vrienden en familie én het bouwen van weergaloze websites dan met onnodig en ongewenst ingewikkeld ingenieursgedoe.


In het kielzog van Gerard begon Martin met een TEAC Portastudio thuis zijn eigen composities op te nemen. Uiteindelijk resulterend in de productie van een eigen CD in een oplage van 500 stuks: Ik ben een beest!!!. Daarna is hij vrolijk met Linux-software thuis door gaan klooien met eigen ideeën en concepten, en wist hij bij elk liedjes-schrijf-project onder hoge druk en steeds net vóór de deadline met een origineel dingetje op de proppen te komen. Martin is een geniaal genie met vele talenten, maar hij is zich daar lang niet altijd van bewust. Een eigenschap die hogelijk gewaardeerd wordt door Leo en Gerard.
Martin weet waar én in welke volgorde de snaren van een gitaar zitten, en kan ook altijd de weg naar de microfoon vinden - zelfs als de microfoonstandaard eigenlijk voor hem - bewust of onbewust - te hoog staat afgesteld. Binnen G-Male levert Martin een onmisbare en waardevolle muzikale bijdrage. Uiteraard in zijn glorieuze hoofdrol als gitarist met een voorliefde voor het gebruik van Wha-Wha en distortion, maar zeker ook in zijn rol als programmeur van de complexe drumpartijen in de meest recente G-Male nummers.
Als er bij hem thuis (in Rotterdam) een nummer van G-Male op zijn Linux-muziekserver langs komt shuffelen, is hij elke keer weer verbaasd over de ervaring dat een G-Male nummer later eigenlijk altijd nog beter klinkt, dan op het moment dat een nummer net af is. Leo en Gerard hebben lang moeten wachten op het eigen nummer van Martin, waar de strofe "Hé man, ik heb een pakketje voor je, man" in voorkomt. Dit smaakt naar meer, en we zijn in blijde verwachting van "Staren naar de maan"...
Martin is een dromer, maar dat komt goed uit.



Mini-bio Leo
Bassist Leo Verbree (1962) is een compositorisch meesterbrein. Ooit met het gereedschap van zijn opa, bouwde Leo in Gorinchem in het schuurtje van zijn vader zelf zijn eerste basgitaar. De body had hij gezaagd uit een “plank of wood” (dit zou later leiden tot zijn interesse in de meubelmakerij), de stemmechanieken bestonden uit slotbouten, de hals en de elementen waren afkomstig van een oude gitaar die Leo in een sloot had gevonden. Via een vriend van de tennisclub kwam hij tijdens zijn middelbare schooltijd in contact met Gerard, die een zelfgebouwde drive-in show bleek te hebben. Gerard was dus handig met draadjes en schakelaars, kon goed solderen en de rest is geschiedenis.
Naast zijn activiteiten binnen G-Male, is Leo al jarenlang muzikaal actief in heel veel andere bands. Hij draait er zijn hand niet voor om bij diverse gelegenheden en in verschillende ensembles de bas of contrabas te bespelen. Hij heeft ontdekt dat het heel leuk is om zijn eigen nummers te coveren. De composities van zijn hand speelt hij net zo makkelijk - en met enorm enthousiasme - jaren later in een nieuw jasje bij een andere band.
Hij jojoot met de jazz, doet behoorlijk serieuze dingen met een bigband, frunnikt nog steeds met vrienden van vroeger met vreemde muziek, en is de laatste tijd kei-strak en uptempo aan het bassen in de ‘old school’-punkband Detergent met collega-docenten van het HMC in Amsterdam.
Nooit kiest Leo voor een carrière als full time muzikant, maar dat hoeft ook niet. Leo is immers toch al dag en nacht met zijn hoofd en met zijn handen bezig met muziek! Binnen G-Male is Leo een enorme bron van inspiratie, terwijl hij telkens weer onverwacht uit de hoek komt met bijzondere baspartijen en melodieuze melodieën. Martin en Gerard vragen zich dan af: “Hoe doet hij dat toch?”
Leo is een dromer, maar dat komt goed uit.
G-Male nu
Tot op de dag van vandaag is de band G-Male als collectief van dromers springlevend en meer dan ‘ass-kicking’ relevant voor de ware muziekliefhebbers. G-Male is ‘wie immer’ actief en creatief muziek aan het schapen, scheppen en schaven. Zoals de muzikanten van G-Male zelf zeggen in een recent interview met Debby van Pronckheere: “Wij maken mooie muziek voor de massa, maar toch feitelijk gezien vooral voor ons zelf.” Vele fans genieten hier nu al van, en vele fans zullen in de loop der jaren nog volgen.

G-Male maakt sinds de oprichting van de band muziek in Studio 't Stoffig Paleisje, goed geoutilleerd en fraai gelegen in het pittoreske Werkhoven (Nederland). In het prille begin werd alle muziek van G-Male in één take opgenomen, en ‘live-recorded via een Yamaha ProMix 01 on 2-track Sony DAT-tape’. Op deze manier kon de band doelgericht repeteren voor de geplande gigs, en kon tegelijkertijd gegarandeerd worden dat live on stage dezelfde sound gecreëerd kon worden door de band.
Later werd dit concept gaandeweg los gelaten, en werden de opnames door de muzikanten track voor track ingespeeld, en daarna minutieus afgemixed en gemastered en soms ook geremastered in Cubase. Sinds 2007 wordt alle muziek van G-male uitgebracht door Ons label.
Een musicoloog zou in het licht van de toekomstige ontwikkelingen van G-Male op dit moment kunnen constateren: “G-Male maakt sinds het ontstaan van de band, muziek van nu in het heden”. En de rest is geschiedenis.